Fitocheminės medžiagos – natūralios cheminės medžiagos, randamos augaluose. Jos suteikia maistiniams augalams spalvą, aromatą ir skonį. Jeigu kasdien vartojame visadalius augalinius produktus, organizmas pasisavina iš jų visko, ko jam reikia, o juose esančios medžiagos tarpusavyje veikia sinergiškai. Kitaip yra su ekstraktais ir koncentruotomis medžiagomis, kurios organizme gali kauptis, turėti šalutinį poveikį ir nebūti tokios naudingos mitybos papildymui, kaip jų šaltiniai – visadaliai augaliniai produktai. Pomi-T maisto papildas yra sukurtas iš visadalių produktų (brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos), o ne pavienių izoliuotų medžiagų, tokių, kaip kurkuminas, resveratrolis, likopenas ar vien tik ekstraktų, kuriuose koncentruojama tik dalis medžiagų iš visadalio produkto, o dalis jų prarandama.

Maistinių fitocheminių medžiagų gamtoje yra labai daug. Skiriamos 3 pagrindinės šių medžiagų grupės: polifenoliai (flavonoidai, fenolinės rūgštys ir kiti neflavonoidiniai polifenoliai), terpenoidai (karotinoidai ir kiti nekarotinoidiniai terpenoidai) ir tioliai (gliukozinolatai, alilo sulfidai ir indolai). Fitocheminių medžiagų, turinčių vienų ar kitų pagrindinėms grupėms būdingų savybių, yra ir daugiau. Šios medžiagos priskiriamos ketvirtajai grupei, charakterizuojamai kaip „įvairios fitocheminės medžiagos“ (betainai, chlorofilai ir kapsaicinas).

Polifenoliai yra viena iš didžiausių ir geriausiai žinomų fitocheminių medžiagų grupių. Daugiau informacijos apie polifenolius ir jų poveikį skaitykite mokslinėje studijoje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Parsisiųsti

Fitocheminių medžiagų klasifikacija ir šaltiniai visadaliuose produktuose

Polifenoliai

  1. Flavonoidai
  • Flavonoliai: kvercetinas, kemferolis (žalioji arbata, brokoliai, svogūnai, lapiniai kopūstai, porai, kryžmažiedžių šeimos daržovės, grikiai, raudonosios vynuogės, obuoliai)
  • Flavonai: apigeninas, liuteolinas (žalioji arbata, salierai, žolelės, petražolės, ramunėlės, Rooibos arbata, vienmetės paprikos).
  • Izoflavonai: genisteinas, daidzeinas, gliciteinas (sojos, pupelės, avinžirniai, liucerna, žemės riešutai).
  • Flavanonai: naringeninas, hesperitinas (citrusiniai vaisiai).
  • Antocianidinai (žalioji arbata, raudonosios vynuogės, šilauogės, vyšnios, braškės, gervuogės, avietės).
  • Flavan-3-oliai (taninai): katechinai, epikatechinas, epigalokatechino galatas (žalioji arbata, šokoladas, vynuogės).
  • Flavanololiai: silimarinas, silibininas, aromadendrinas (pieno usnys, raudinieji svogūnai).
  • Dihidrochalkonai: floridzinas, aspalatinas (obuoliai, Rooibos arbata).
  1. Fenolinės rūgštys
  • Hidrobenzoinės rūgštys: galo rūgštis, elago rūgštis, vanilino rūgštis (žalioji arbata, granatai, rabarbarai, vynuogių sėklos, avietės, gervuogės, vanilė).
  • Hidroksicinamoninės rūgštys: ferulo rūgštis, p-kumaro rūgštis, kavos rūgštis, sinapo rūgštis (brokoliai, kviečių sėlenos, cinamonai, kava, kivių vaisiai, slyvos, šilauogės).
  1. Kiti neflavonoidiniai polifenoliai
  • Kiti taninai (javai, vaisiai, uogos, pupelės, riešutai, vynas, kakava).
  • Kurkuminoidai: kurkuminas, demetoksikurkuminas, bisdemetoksikurkuminas (dažinės ciberžolės).
  • Stilbenai: cinamono rūgštis, resveratrolis (vynuogės, vynas, šilauogės, mėlynės, žemės riešutai, avietės).
  • Lignanai: sekoizolaricirezinolis, enterolaktonas, sezaminas (grūdai, linų sėmenys, sezamo sėklos).

Terpenoidai

  1. Karotinoidiniai terpenoidai
  • Alfa, beta ir gama karotinas: (saldžiosios bulvės, morkos, moliūgai, kopūstai).
  • Liuteinas (kukurūzai, kiaušiniai, lapiniai kopūstai, špinatai, raudonosios paprikos, moliūgai, apelsinai, rabarbarai, slyvos, mangai ir papajos).
  • Zeksantinas (kukurūzai, kiaušiniai, lapiniai kopūstai, špinatai, raudonosios paprikos, moliūgai, apelsinai).
  • Likopenas (pomidorai, arbūzai, rožiniai greipfrutai, gvajavos, papajos).
  • Astaksantinas (lašišos, krevetės, kriliai, krabai).
  1. Nekarotinoidiniai terpenoidai
  • Saponinai (dvispalviai raženiai, sojos pupelės).
  • Limonenas (citrusinių vaisių žievelės).
  • Perililo alkoholis (vyšnios, kmynų sėklos, mėtos).
  • Fitosteroliai: natūralūs cholesteroliai, sitosterolis ir stigmasterolis, kampesterolis (augaliniai aliejai, javų grūdai, riešutai, daigai, sėklos ir jų aliejai, pilnagrūdžiai grūdai, ankštiniai augalai).
  • Ursolo rūgštis (obuoliai, spanguolės, džiovintos slyvos, pipirmėtės, raudonėliai, čiobreliai).
  • Ginkolidai ir bilobalidai (ginkmedis).

Tioliai

  • Gliukozinolatai: izotiocianatai (sulforafanas) ir ditioletionai (kryžmažiedžių šeimos daržovės: brokoliai, šparagai, briuseliniai kopūstai, kalafiorai, krienai, ridikai ir garstyčios).
  • Alilio sulfidai (alicinas ir S-alilo cisteinas (česnakai, daržiniai porai, svogūnai).
  • Indolai: indol-3-karbinolis (kryžmažiedžių šeimos daržovės: brokoliai, briuseliniai kopūstai).

Kitos fitocheminės medžiagos

  • Betainų yra burokėliuose.
  • Chlorofilų yra žaliose lapinėse daržovėse.
  • Kapsacino yra aitriosiose paprikose.
  • Peperino yra juoduosiuose pipiruose.