Oficialus Pomi-T® atstovas Lietuvoje | Informacija ir užsakymai: +370 698 000 34

Polifenoliai

/Polifenoliai
Polifenoliai 2017-02-07T00:48:41+00:00

Fitocheminėmis medžiagomis vadinamos natūralios cheminės medžiagos, randamos augaluose. Jos suteikia maistiniams augalams spalvą, aromatą ir skonį.

Maistinių fitocheminių medžiagų gamtoje yra labai daug. Skiriamos 3 pagrindinės šių medžiagų grupės: polifenoliai (flavonoidai, fenolinės rūgštys ir kiti neflavonoidiniai polifenoliai), terpenoidai (karotinoidai ir kiti nekarotinoidiniai terpenoidai) ir tioliai (gliukozinolatai, alilo sulfidai ir indolai). Fitocheminių medžiagų, turinčių vienų ar kitų pagrindinėms grupėms būdingų savybių, yra ir daugiau. Šios medžiagos priskiriamos ketvirtajai grupei, charakterizuojamai kaip „įvairios fitocheminės medžiagos“ (betainai, chlorofilai ir kapsaicinas).

Polifenoliai yra viena iš didžiausių ir geriausiai žinomų fitocheminių medžiagų grupių. Daugiau informacijos apie polifenolius ir jų poveikį skaitykite mokslinėje studijoje:

Fitocheminių medžiagų klasifikacija ir šaltiniai

Polifenoliai

  1. Flavonoidai
  • Flavonoliai: kvercetinas, kemferolis (svogūnai, lapiniai kopūstai, porai, kryžmažiedžių šeimos daržovės, grikiai, raudonosios vynuogės, obuoliai)
  • Flavonai: apigeninas, liuteolinas (salierai, žolelės, petražolės, ramunėlės, Rooibos arbata, vienmetės paprikos).
  • Izoflavonai: genisteinas, daidzeinas, gliciteinas (sojos, pupelės, avinžirniai, liucerna, žemės riešutai).
  • Flavanonai: naringeninas, hesperitinas (citrusiniai vaisiai).
  • Antocianidinai (raudonosios vynuogės, šilauogės, vyšnios, braškės, gervuogės, avietės).
  • Flavan-3-oliai (taninai): katechinai, epikatechinas, epigalokatechino galatas (šokoladas, vynuogės).
  • Flavanololiai: silimarinas, silibininas, aromadendrinas (pieno usnys, raudinieji svogūnai).
  • Dihidrochalkonai: floridzinas, aspalatinas (obuoliai, Rooibos arbata).
  1. Fenolinės rūgštys
  • Hidrobenzoinės rūgštys: galo rūgštis, elago rūgštis, vanilino rūgštis (rabarbarai, vynuogių sėklos, avietės, gervuogės, vanilė).
  • Hidroksicinamoninės rūgštys: ferulo rūgštis, p-kumaro rūgštis, kavos rūgštis, sinapo rūgštis (kviečių sėlenos, cinamonai, kava, kivių vaisiai, slyvos, šilauogės).
  1. Kiti neflavonoidiniai polifenoliai
  • Kiti taninai (javai, vaisiai, uogos, pupelės, riešutai, vynas, kakava).
  • Kurkuminoidai: kurkuminas.
  • Stilbenai: cinamono rūgštis, resveratrolis (vynuogės, vynas, šilauogės, mėlynės, žemės riešutai, avietės).
  • Lignanai: sekoizolaricirezinolis, enterolaktonas, sezaminas (grūdai, linų sėmenys, sezamo sėklos).

Terpenoidai

  1. Karotinoidiniai terpenoidai
  • Alfa, beta ir gama karotinas: (saldžiosios bulvės, morkos, moliūgai, kopūstai).
  • Liuteinas (kukurūzai, kiaušiniai, lapiniai kopūstai, špinatai, raudonosios paprikos, moliūgai, apelsinai, rabarbarai, slyvos, mangai ir papajos).
  • Zeksantinas (kukurūzai, kiaušiniai, lapiniai kopūstai, špinatai, raudonosios paprikos, moliūgai, apelsinai).
  • Likopenas (pomidorai, arbūzai, rožiniai greipfrutai, gvajavos, papajos).
  • Astaksantinas (lašišos, krevetės, kriliai, krabai).
  1. Nekarotinoidiniai terpenoidai
  • Saponinai (dvispalviai raženiai, sojos pupelės).
  • Limonenas (citrusinių vaisių žievelės).
  • Perililo alkoholis (vyšnios, kmynų sėklos, mėtos).
  • Fitosteroliai: natūralūs cholesteroliai, sitosterolis ir stigmasterolis, kampesterolis (augaliniai aliejai, javų grūdai, riešutai, daigai, sėklos ir jų aliejai, pilnagrūdžiai grūdai, ankštiniai augalai).
  • Ursolo rūgštis (obuoliai, spanguolės, džiovintos slyvos, pipirmėtės, raudonėliai, čiobreliai).
  • Ginkolidai ir bilobalidai (ginkmedis).

Tioliai

  • Gliukozinolatai: izotiocianatai (sulforafanas) ir ditioletionai (kryžmažiedžių šeimos daržovės, tokios kaip šparagai, briuseliniai kopūstai, kalafiorai, krienai, ridikai ir garstyčios).
  • Alilio sulfidai (alicinas ir S-alilo cisteinas (česnakai, daržiniai porai, svogūnai).
  • Indolai: indol-3-karbinolis (kryžmažiedžių šeimos daržovės, briuseliniai kopūstai).

Kitos fitocheminės medžiagos

  • Betainų yra burokėliuose.
  • Chlorofilų yra žaliose lapinėse daržovėse.
  • Kapsacino yra aitriosiose paprikose.
  • Peperino yra juoduosiuose pipiruose.